Hogyan talál Önre az Önnek megfelelő használtautó

Használtautó tenger
Használtautó tenger

Bár az autótartás lassan kimegy a divatból, napjainkban még sokaknak szüksége van rá. Hogyan döntsön a megfelelő használtautó mellett? Cikkünkből kiderül.

Az autómegosztás vagy angol nevén “car sharing” úgy tűnik egyre inkább megszünteti a saját autó vásárlásának szükségességét. Budapesten amúgy sincs túl nagy szükség autóra. Ha bírja a hajléktalanok szagát a villamoson, a buszon, a trolin, a kisföldalattin, a fogaskerekűn vagy a metrón, a tömegközlekedés tökéletes megoldás.

Ha van biciklije, szintén sokat spórolhat. Emellett mozog is vele, tehát egészségéért is sokat tesz.

Vannak olyan tipikus élethelyzetek azonban, amikor nem lehet meglenni autó nélkül. Ha már akár csak egy gyerek is van, rögtön megnő a reggeli megállók száma. Bölcsi, ovi, suli, edzés – és még csak néhányat említettünk.

Ha nem csak a városon belül közlekedne, autó nélkül a busz- és vonatmenetrendhez van láncolva. Bár az autómegosztásra  – telekocsi néven fut – városon kívül is vannak opciók, mindig másokhoz kell igazodnia és nem lehet a maga ura.

Könnyű belátni, hogy léteznek ezek a helyzetek. Ilyenkor pedig  – megfelelően nagy költségvetés hiányában – egy használtautó lesz az üdvözítő megoldás.

Néhány praktikus tanáccsal szeretnénk segíteni a megfelelő típus kiválasztásában.

Kor

Sokaknál döntő. A biztonság terén való igaz, hogy drasztikusan jobban ütközik egy újabb autó a régiekhez viszonyítva. A rozsda és az egyéb alkatrészek kopása szintén kevésbé érint egy fiatalabb autót.

Az öregebb viszont olcsóbb!

Kivitel

Gyerekesek ne vegyenek kabriót, egyedülállóknak felesleges a kisbusz. Céltalannak tűnhet ezt ragozni, de e sorok írója találkozott olyan családapával, aki pár héten belül  eladta az új szerzeményt, mert kicsinek (!) vélte.

Állapot – a kulcs használtautó esetén

Cikkünk legfőbb tanácsa, a vezető autós portálon is mindig megjegyzik: nem típust veszünk, hanem állapotot!

Azt az esetet kivéve, amikor egy modell minden vágya, ne görcsöljön rá arra, hogy például egy Opel Astrát szeretne vagy egy Ford Focust. Ezek a fajta autók céleszközök. Elviszik Önt egyik helyről a másikra, azaz közlekedőedények.

A vásárlásnál tehát az autó állapota legyen a döntő. Ha nagyon rohad, mállik a gitt, hámlik a fényezés, eszi az olajat vagy nehezen indul, hagyja ott.

Klasszikus duma a klímaberendezés esetén a “csak fel kell tölteni gázzal, pár ezer forint”. Ilyenkor gyanút kell fogjon, hiszen ha tényleg csak ennyi lenne a probléma, az eladó megcsináltatná és jóval magasabb áron adhatná el az autót.

Sok az eladó használtautó, nem marad le semmiről, ne aggódjon!

Büdzsé vagy állapot?

Szintén döntse el előre: szeretne beleférni költségvetésébe vagy egy bizonyos típust és állapotot szeretne megszerezni, bármilyen áron. Ne essen bele a “lehető legjobbat akarom a lehető legkevesebbért”, mert ez egy logikai anomália.

Reméljük tudtunk segíteni, vadászatra fel! Már várja Önt valahol egy jó minőségű használtautó.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *